Navigatie

Actieve gebruikers:

Zoeken:

Maak of zoek een pagina:

Bekijk Metaalindustrie

De metaalindustrie is één van de Category:sectoren binnen de procesindustrie.

Metaal is een verzameling van stoffen die uit erts gewonnen worden. Er is edelmetaal en andere metalen zoals ijzer. Eigenlijk is de metaalsector een hele oude sector. A ver terug in de geschiedenis werd metaal uit erts gewonnen, echter is het pas veel later op industriële wijze geproduceerd. Met de metaalsector doelen we op zowel het produceren van metalen, als het bewerken van de metalen tot gebruiksvoorwerpen.

Metaalproductie

Metaalproductie is een zware industrie. Het wordt gewonnen door (ijzer)erts in hoogovens tot zeer hoge temperaturen te verwarmen, waardoor de metaaldelen smelten en kunnen worden gescheiden van het andere materiaal. Er komt een hoop kijken bij het bedienen van deze installaties, zo moeten temperatuur, druk, toevoer van grondstof, verbrandingsstof of zuurstof nauwkeurig geregeld worden. Het vloeibare metaal moet in vorm worden gegoten, gewalst en afgekoeld, tot er staven of rollen staal van worden gemaakt. Deze zijn dan geschikt voor verdere bewerking.

Metaalbewerking

Bedrijven in de metaalbewerkingssector maken het ruwe metaal geschikt voor gebruikstoepassingen, denk onder andere aan de meubel- en automotive-industrie. Er zijn talloze manieren om metaal te bewerken, de meeste kunnen machinaal en op industriële schaal gebeuren. Allereerst zijn er manieren om het metaal de juiste vorm, dikte en oppervlakte te geven. Door staal bijvoorbeeld te beitsen of verzinken (galvaniseren) wordt het veel minder gevoelig voor corrosie of beschadiging. Uiteindelijk moeten de metalen producten een juiste vorm krijgen voor de toepassing. Dit gebeurt door te snijden, walsen, boren, profileren, lassen, ponsen, etc. De meeste bewerkingen worden tegenwoordig met geautomatiseerde installaties uitgevoerd, waarbij de operator bedient en bijstuurt op het proces.

Type operator

Bij de productie van metaal (hoogovens) werkt de procesoperator met een opleiding MTS procestechniek (Vapro B/C) of Algemene Operationele Techniek. Deze operator schrikt niet af van de zware industrie, maar moet zeer nauwkeurig zijn in zijn panelwerkzaamheden.
De operator bij metaalbewerkingsbedrijven is vooral een mechanisch operator, hij moet goed zijn in het ombouwen en afstellen van machines en deze kunnen bedienen. Dit is vaak een ten dele geautomatiseerd proces waarbij de operator de verschillende installatieonderdelen direct moet bedienen. Voor de bedrijven waar metaal gevormd of geprofileerd wordt heeft de operator een opleiding metaalbewerking nodig.