Navigatie

Actieve gebruikers:

Zoeken:

Maak of zoek een pagina:

Bekijk rubber en kunststof industrie

We kunnen ons tegenwoordig geen wereld zonder kunststof meer voorstellen. Vaak zonder erbij na te denken hebben we elke dag een grote hoeveelheid aan producten in handen waarin kunststof is toegepast. Je kunt denken aan computers, telefoons, kozijnen, auto-onderdelen, maar ook aan tapijten en kleding. Al deze producten - en nog vele andere - zijn mogelijk gemaakt door kunststof. Steeds meer producten worden van dit relatief jonge materiaal gemaakt en daar is een goede reden voor. Kunststof- heeft namelijk uitstekende eigenschappen: het is licht, hygiënisch, vergt weinig onderhoud, is in alle mogelijke vormen te maken en is recycleerbaar.

Bij kunststof gaat het niet om één materiaal, maar om verschillende soorten met elk zijn specifieke eigenschappen. Zo zijn er kunststofmaterialen die heel sterk zijn, elastisch of die heel goed bestand zijn tegen hitte. Andere zijn juist zacht, schuimachtig, doorzichtig of geschikt om vezels van te maken. Al die verschillende eigenschappen zorgen ervoor dat de meest uiteenlopende producten tegenwoordig uit kunststof en rubber zijn gemaakt, van boterhamzakje tot zeilschip, van autoband tot ‘ademende’ regenkleding. Er wordt inmiddels zoveel kunststof en rubber gebruikt dat er wel wordt gesproken van het polymerentijdperk.

Proces

Het produceren van kunststoffen gebeurd door polymerisatie van hoofdzakelijk aardolie producten, ook zouten en chloren worden bij het productieproces ingezet om de juiste chemische samenstelling te verkrijgen. Polymerisatie is het samenvoegen van kleine koolwaterstoffen tot een lange keten. Polymerisatie kan met diverse reactiemechanismen worden uitgevoerd, de lengte van de molecuulketens bepalen uiteindelijk de eigenschappen van het kunststof, zoals elasticiteit en hardheid.

Verwerkingstechnieken

Bij ca. 20% van de kunststofverwerkende bedrijven vindt voorbewerking plaats, omdat de meeste kunststoffen verwerkingsklaar worden aangeleverd. Het merendeel van de bedrijven heeft één verwerkingsproces en in 40% van de bedrijven komen twee of meerdere verwerkingsprocessen voor.

De processtap ‘Verwerking’ is onder te verdelen in drie groepen, de verwerking van:
1. Thermoplasten; extrusie, spuitgieten, thermovormen, kalanderen,
strijken/coaten, gieten
2. Polyester-/epoxyharsen; open/gesloten maltechnieken en
3. Schuimen; expanderen, extrusie

De bewerkingsstap is afhankelijk van het verwerkingsproces en van het uiteindelijke product.

Type operator

Afhankelijk van het productieproces wordt voor deze sector een procesoperator B of C gevraagd. Er zijn ook kunststofverwerkende bedrijven waarbij het proces meer mechanisch van aard is, dan is ook een machine operator of operator A welkom.